03 Srp 2019

Svečanom Akademijom obilježen Dan Hrvatske obrtničke komore

Hrvatska obrtnička komora je u znak održavanja obnoviteljske Skupštine 1. srpnja 1994. svečanom Akademijom održanom 1. srpnja 2019. g. u City Plaza Centru obilježila Dan Hrvatske obrtničke komore.

Na Akademiji su dodijeljena najviša priznanja HOK-e „Zlatne ruke“ najzaslužnijim obrtnicima koji su svojom aktivnošću i suradnjom dali izniman doprinos razvoju obrta i obrtničkih institucija. Promovirani su novi majstori koji su položili majstorske ispite proteklih godinu i simbolično je preuzeta majstorska diploma.


Hrvatska obrtnička komora dodjeljuje najviša priznanja uglednim i časnim obrtnicima za izuzetna dostignuća u obrtu i zasluge u razvoju i promicanju obrtništva, malog poduzetništva

Plaketu „Zlatne ruke“ s pisanim priznanjem dobilo je 7 obrtnika, među njima i LJILJANA DUPOR, vlasnica Frizerskog salona „Ljiljana“ iz Čazme.

Ljiljana Dupor je obrtnica od 1985. g. Trenutno ima 3 zaposlene djelatnice. Obrt posjeduje licenciju (dozvolu)  s pravom prijema naučnika za zanimanje: Frizer. Kroz njezin obrt prošlo je i izučilo zanat 20 učenika. Gđa. Ljiljana je još kao učenica sudjelovala na natjecanjima frizera, a kasnije i na internacionalnim natjecanjima. Redovito posjećuje sajmove, edukacije i seminare vezane uz svoju struku, s kojih novosti prenosi na Ceh frizera Udruženja obrtnika Čazma. Od početka poslovanja obrta sudjeluje u radu svoga matičnog Udruženja. Trenutno je članica Upravnog odbora UO Čazma. Bila je predsjednica UO Čazma  slijedom čega je bila i aktivni član Upravnog odbora Obrtničke komore Bjelovarsko-bilogorske županije. 

Majstorski ispit je najviši stupanj obrazovanja za strukovne kvalifikacije u kojima se stječu najuglednije kompetencije i kvalifikacije majstor. Majstorska diploma je vrijednosni dokument, a titula majstor je temelj za osnivanje vlastitog obrta i malog poduzetništva Promovirani su novi majstori, njih 1.175, koji su položili majstorske ispite proteklih godinu dana. U ime svih novih majstora ove godine majstorsku diplomu je preuzela ANA MARUŠIĆ, majstorica mljekarica iz Solina.

Ana Marušić je rođena 22. siječnja 1973. g. u Zadvarju. Završila je Graditeljsku školu u Splitu za zanimanje: Građevinski tehničar. Život ju je odveo u drugom smjeru i gđa. Ana je vlasnica OPG-a koji se bavi izradom proizvoda od kozjeg mlijeka i maslinarstvom na padinama planine Kozjak. Temeljem stečenog iskustva u području mljekarstva prijavila je majstorski ispit za mljekara u Obrtničkoj komori Bjelovar, budući da smo za sada jedina županija u kojoj se majstorski ispit može polagati za navedeno rijetko zanimanje. Motivacija za prijavu ispita je želja da otvori obrt za proizvodnju sira (mini siranu). OPG Marušić nosi oznaku Kulinarske baštine Splitsko-dalmatinske županije. Važno je napomenuti da je gđa. Ana završila osposobljavanje za mljekara i sirara u sklopu ustanove za obrazovanje odraslih, te je svoje znanje u području mljekarstva dokazala na majstorskom ispitu. Osim praktičnih znanja pokazala je svoju ogromnu volju i ljubav prema zanimanju kojim se danas bavi. Ni u jednom trenutku joj nije bilo teško doći u Bjelovar u više navrata kako bi polagala majstorski ispit, svjesni smo da joj je navedeno oduzelo puno vremena i morala je ostaviti svoje imanje i svoje žive obveze koje su je čekale nakon opsežnih obveza vezanih uz polaganje majstorskog ispita. Vrlo pozitivna, vrijedna, savjesna i odgovorna žena koja će kao obrtnica zasigurno biti ponos svoje Obrtničke komore Splitsko-dalmatinske županije. Za sada je ona ponos Obrtničke komore Bjelovarsko-bilogorske županije, kao jedan uspješan kandidat i majstor s kojim je bilo izuzetno zadovoljstvo surađivati. Želimo joj puno sreće u osobnom životu i poslovnih uspjeha.

U Obrtničkoj komori Bjelovarsko-bilogorske županije u ispitnom razdoblju: prosinac 2018. i svibanj 2019. majstorski ispit je uspješno položilo 32 kandidata. Strukturno gledajući majstorski ispit položilo je: 10 automehaničara, 1 bravar, 1 elektroinstalater, 3 frizera, 1 klesar, 5 kuhara, 5 natkonobara, 1 slastičar, 3 stolara, 1 zidar. Ostalim majstorima ćemo tradicionalno svečano podijeliti majstorske diplome tijekom jeseni u Obrtničkoj komori Bjelovarsko-bilogorske županije.

 Galerija slika - klikni na sliku za povećanje

Hrvatska obrtnicka komora obiljezila svoj dan urucenjem priznanja obrtnicima large
1562151377597
  Vijesti - Sve