11 Sij 2021

Bjelovarsko-bilogorska županija nastavlja pomagati svojem gospodarstvu i obrtnicima da prebrode korona krizu

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs potpisao je ugovore s korisnicima županijskih potpora koji su se javili na Javni poziv za prijavu projekata za korištenje mjera za razvoj gospodarstva i obrtništva.
Riječ je o mjerama koje su dogovorene upravo s onima kojima su i namijenjene, s Gospodarskom i Obrtničkom komorom, s ciljem unaprjeđenja, proširenja i osiguravanja konkurentnosti poslovanja.

Riječ je o županijskim potpornim mjerama za:
1. sufinanciranje dokumentacije kod prijave gospodarstvenika na fondove EU i nacionalne izvore
2. sufinanciranje dokumentacije kod prijave obrtnika na fondove EU i nacionalne izvore
3. poticanje certificiranja i uvođenja sustava kvalitete kod gospodarskih subjekata
4. sufinanciranje nastupa na sajmovima
5. potpora novootvorenim obrtima koji se bave izradom tradicijskih proizvoda ili usluga
6. sufinanciranje uvođenja BIKE&BED standarda.


Bjelovarsko-bilogorska županija odobrila je sve zahtjeve koji su udovoljavali uvjetima, odnosno 54 zahtjeva, a ukupne potpore za gospodarstvo i obrtništvo od strane Bjelovarsko-bilogorske županije u 2020. godini iznosile su 3,4 milijuna kuna.

Treba spomenuti kako je gospodarstvo Bjelovarsko-bilogorske županije posljednjih godina bilježilo trend rasta i investicija koji se očitovao u dvoznamenkastim brojkama bilo da je riječ o rastu zaposlenosti, padu nezaposlenosti, ulaganju u gospodarstvo, dobiti gospodarstva, porastu broja poduzetnika te ulaganja u dugotrajnu imovinu. Samo u proizvodne pogone uloženo je oko milijardu kuna.

Ovim putem želim pružiti podršku svima onima koji trenutno ne mogu raditi. Cijela protekla godina ostavila je velik trag u svim granama gospodarstva. Puno puta sam rekao i puno puta je dokazano da naša Županija na čelu s Damirom Bajsom imaju razumijevanja prema malom poduzetniku i obrtniku. Neki su sa svojim poduzetništvom krenuli upravo tijekom 2020. godine koja je bila nepredvidljiva i nestabilna. Posebno njima je potrebno pružiti podršku i pokazati kako nisu sami u ovoj krizi. Starijim poduzetnicima je možda malo lakše, jer imaju podlogu i veće iskustvo, pa se samim time i lakše nose kriznim izazovima. Želim vjerovati da su loši dani iza nas i da ćemo u ovoj godini lakše disati – istaknuo je Goran Grgić, predsjednik Obrtničke komore Bjelovarsko-bilogorske županije i dodao da usprkos teškoj godini koja je iza nas da je na području Bjelovarsko-bilogorske županije ipak bilo više obrta nego godinu ranije.

Protekla godina je bila izuzetno teška za sve nas, kako za zdravlje, tako i za gospodarstvo cijele Hrvatske, pa i Bjelovarsko-bilogorske županije. Zbog propisanih mjera, dio gospodarstvenika još uvijek ne može raditi. Dio njih radi pod otežanim uvjetima. To se odražava na najmanjeg obrtnika, ali i na najveću tvrtku. Ključno je da 2021. godinu iskoristimo kao mogućnost oporavka. Moramo biti optimistični i vjerovati da će se situacija s koronom smiriti prije ljeta. Nadam se da će cijepljenje i mjere koje se provode dati dobre rezultate. Poduzetnicima i obrtnicima treba pomoć sada kada su u problemima i mnogi od njih ne mogu raditi zbog pandemije koronavirusa. Županija je tu da im pomogne što je više moguće. Županija je tijekom prošle godine provela niz aktivnosti i investicija kako bi podržala gospodarstvo. Županija će nastaviti pružati potporu i drugim granama koje su pod opterećenjem. U ovim teškim vremenima, dobar je znak povećanje je broja obrtnika na bjelovarsko-bilogorskom području – istaknuo je župan Damir Bajs.

Izvor: Zvono 

  Vijesti - Sve