07 Ožu 2019

HOK na sastanku u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture raspravljao o Pravilniku o ograničavanju uporabe pojedinih županij

Predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec je tijekom sastanka s ministrom Olegom Butkovićem podsjetio i na druge pravilnike koji čekaju na izmjenu, a omogućit će lakše poslovanje obrtnicima

Sastanak je održan na inicijativu organizacija obrtnika i poduzetnika koje predstavljaju hrvatske prijevoznike, kako bi se iznašle mogućnosti za stvaranje što manjeg troška za prijevoznike koji su najviše pogođeni donošenjem pravilnika o ograničavanju uporabe pojedinih županijskih cesta i graničnih prijelaza. Na sastanku su uz predsjednika HOK-a i ministra prisustvovali pomoćnik ministra Mario Madunić, pomoćnik ministra Alen Gospočić, savjetnik ministra Branimir Jerneić, potpredsjednik Ceha prijevoznika HOK-a Boris Kos, potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze Mirjana Čagalj te predsjednik Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika Dragutin Kranjčec i potpredsjednik Vladimir Jurčec sa suradnicima.  


Pravilnik je donesen kako bi se smanjio pritisak na pojedine granične prijelaze i prekomjerno korištenje županijskih cesta, najviše od strane inozemnih prijevoznika u tranzitu. Postojeći proračuni ne ostavljaju dovoljno mogućnosti županijama da održavaju pojedine pravce koji se prekomjerno koriste u teretnom transportu, te je jedan od ciljeva koji se pravilnikom želi postići je preusmjeravanje teretnog prijevoza na autoceste. Hrvatska obrtnička komora izrazila je nezadovoljstvo pojedinim odredbama pravilnika, a najviše zatvaranjem međunarodnog graničnog prijelaza Mursko Središće, čije zatvaranje najznačajnije otežava prijevoz obrtnicima sa središtem u Međimurskoj županiji. Razumijevajući probleme za prijevoznike koji su nastale ovom odlukom, Ministar Butković složio se s prijedlogom da se granični prijelaz Mursko Središće imenuje međudržavnim prijelazom između Slovenije i Hrvatske, čime bi se ipak olakšao transport prijevoznicima  s ovog područja. Dodatnim odlukama nastojat će se sav transportni prijevoz u tranzitu preusmjeriti na autoceste, kako bi se, što je više moguće, rasteretilo županijske ceste teretnog prometa. Također, prijevoznicima će se omogućiti dodatnih 10% popusta na ENC uređaje koje koriste na autocestama.

Ovu priliku, predsjednik HOK-a iskoristio je kako bi Ministra Butkovića podsjetio na pravilnike koji također čekaju na izmjenu, a omogućit će lakše poslovanje obrtnicima i poduzetnicima. Između ostalog, radi se o isticanju OIB-a na vozilu, propisivanja minimalne, odnosno maksimalne cijene osposobljavanja vozača, kao i propisanoj obvezi ispitivanja tahografa. Ministar Butković je najavio kako će se usvojiti sve nužne izmjene pravilnika koje je predložio HOK.

Zaključno, predsjednik HOK-a je dogovorio sudjelovanje ministra Olega Butkovića na Susretu prijevoznika u sklopu kojega bi se ministar kratko obratio okupljenima, a predstavnik ministarstva bi u tematskom izlaganju najavio nadolazeće izmjene zakonske regulative u okviru tzv. ''paketa mobilnosti''. Također, dogovorena je suradnja ovih dviju institucija na zajedničkom ustrajanju kod promjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama kako bi se odgovornost kod pretovara ravnomjerno raspodijelila na sve sudionike u lancu prijevoza (naručitelja, utovaritelja i prijevoznika.)

  Vijesti - Sve