21 Lip 2019

Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture dostavljeni prijedlozi rješenja za probleme s kojima se prijevoznici

Hrvatska obrtnička komora traži Ministarstvo da hitno uvaži rješenja za ublažavanje posljedica Odluke o zabrani korištenja pojedinih graničnih prijelaza s Republikom Slovenijom

U slučaju da se žurno ne iznađe povoljnije rješenje problema s kojima se trenutno suočavaju prijevoznici, Republika Hrvatska mora biti spremna na slovenske prijevoznike primijeniti recipročne mjere.

 Nužno je domicilnim prijevoznicima omogućiti ublažavanje štete nastale ovom situacijom. Hrvatska obrtnička komora traži:

1. Hitno donošenje mjera reciprociteta. Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture mora donijeti provedbeni akt kojim bi se, sukladno reciprocitetu slovenskoj Odluci, omogućilo graničnoj policiji RH da kažnjava i ne propušta u RH dio slovenskih prijevoznika.


 2. Hitno uvođenje trajektnih linija za hrvatske prijevoznike iz Splita, Zadra i Rijeke prema Italiji.

 3. Ulaganje dodatnih napora, kao što je obećano, da se olakša poslovanje prijevoznicima u smislu popusta na plaćanje cestarine putem ENC-a (isključivo za hrvatske prijevoznike), popuste na izmjenu guma, održavanje vozila, tehničke preglede i slično.

Zaključno, Hrvatska obrtnička komora stava je da je Odluka o zabrani korištenja pojedinih graničnih prijelaza sa Slovenijom posljedica ishitrenog pravilnika donesenog od strane Ministarstva mora, prometa i infrastrukture s ciljem da preusmjeri sav teretni prijevoz na autoceste i da za teretni prijevoz zatvori granični prijelaz Mursko Središće. Spomenuti je pravilnik, u obliku u kojem je donesen i sa svim odredbama o zabrani koje ga sačinjavaju, nužno staviti izvan snage.

Trenutna situacija u sektoru prijevoza zahtjeva hitno djelovanje jer svako odlaganje donošenja odluka stvara dodatnu štetu i trošak hrvatskom gospodarstvu.

  Vijesti - Sve