30 Ožu 2023

Nagrade EU-a za ekološku proizvodnju

Nagrade EU-a za ekološku proizvodnju zajednički organiziraju Europska komisija, Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO), Europski odbor regija (OR) i organizacije COPA-COGECA i IFOAM Organics Europe. Nagradama se želi odati priznanje izvrsnosti u cijelom ekološkom lancu vrijednosti te nagraditi najbolji i najinovativniji akteri u ekološkoj proizvodnji EU-a.

Riječ je o prvim nagradama za ekološku proizvodnju na razini EU-a, koje su osmišljene kao daljnji koraci u vezi s Akcijskim planom za razvoj ekološke proizvodnje, koji je Komisija usvojila 25. ožujka 2021. i koji počiva na postavci da je za poticanje ekološke proizvodnje potrebno povećati potražnju potrošača za ekološkim proizvodima. Da bi se to postiglo, među ostalim, građani i građanke trebaju biti više svjesni karakteristika i prednosti ekološke proizvodnje. Akcijski plan stoga uključuje godišnju dodjelu nagrada kojima se odaje priznanje izvrsnosti u ekološkom vrijednosnom lancu. Te će se nagrade prvi put dodijeliti 2022.

Natječaj za Nagrade EU-a za ekološku proizvodnju obuhvaća sedam kategorija i osam nagrada, kojima se odaje priznanje akterima u cijelom ekološkom lancu vrijednosti koji su razvili izvrstan, inovativan, održiv i inspirativan projekt koji stvara istinsku dodanu vrijednost za ekološku proizvodnju i potrošnju.


GSO je zadužen za dodjelu triju nagrada koje nagrađuju spomenutu izvrsnost, inovativnost, održivost i inspirativnost:

  • MSP-ovi za preradu hrane,
  • Trgovci hranom,
  • Restorani/Usluge hrane.

Prijave su otvorene od 25. ožujka do 14. svibnja 2023, moguće su na svim jezicima EU-a, stoga pozivamo sve zainteresirane da se prijave.

Više informacija možete naći na internetskoj stranici posvećenoj Nagradama EU-a za ekološku proizvodnju i na društvenim mrežama korištenjem oznake #EUOrganic.

  Vijesti - Sve