Priprema novog Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti
Priprema novog Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti
Nastavno na zaprimljenu najavu Ministarstva turizma, u skladu s Planom normativnih djelatnosti za 2014. godinu, ministarstvo planira početkom godine započeti sa izradom nacrta prijedloga novog Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti.
S tim u vezi molimo da sve primjedbe, prijedloge, sugestije na postojeći Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti dostavite u što skorijem roku, a najkasnije do 30. siječnja 2014.
U cilju što bolje pripreme i objedinjavanja Vaših očitovanja, te priprema za končano očitovanje Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a, cijeniti ćemo dostavljanje istih i prije zakazanog roka.
Očitovanja molimo dostavite preko POK-ova, objedinjeno za svaki pojedini POK.
Kako bi vam pomogli u nastavku je
Izvadak iz skraćenog zapisnika sa 9. sjednice Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a o držane 3. listopada 2013. godine,
i kao Prilog 1
Očitovanje Hrvatske obrtničke komore povodom otvorenog savjetovanja sa zainteresiranom javnošću o Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti iz ožujka 2013.
Izvadak iz skraćenog zapisnika, točka 2. dnevnog reda – Izmjene Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti.
„Tijekom rasprave analizirane su izmjene i dopune Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, koje su stupile na snagu prije ovogodišnje turističke sezone (2013.) te njihov utjecaj na poslovanje. Sukladno najavama Ministarstva turizma o cjelovitoj izmijeni Zakona u trećem kvartalu 2013. godine, razmatrani su prijedlozi izmjena i dopuna koji će se dostaviti Ministarstvu turizma kada bude predstavljen nacrt Izmjena i dopuna Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti. Inicijalni dokument razmatran uz ovu točku je ur.br. 16-1250-1470/5-123-2013, poslan Ministarstvu turizma, u vidu očitovanja HOK-a povodom otvorenog savjetovanja sa zainteresiranom javnošću o Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti. Između ostalog raspravljalo se o:
-inicijativi neograničenog radnog vremena, kao što je slučaj u trgovinama. No, procijenjeno je da nema potrebe za takvim promjenama, budući da lokalna uprava ima ovlasti produžiti radno vrijeme ugostiteljskog objekta do 2 sata od onog koji je propisan Zakonom. Isto tako svaka vrsta ugostiteljskog objekta preduvjet je obavljanje određenog tipa poslovanja;
-nemogućnosti usluživanja gostiju, odnosno izdavanje računa nakon dopuštenog radnog vremena. Ceh stoga sugerira uvođenje praga tolerancije za naplatu, odnosno, izdavanje računa nakon službenog radnog vremena, kako bi se omogućilo pružanje kvalitetne usluge gostima koji dođu u objekt pred kraj radnog vremena;
-povećanju minimalne udaljenosti pokretnog objekta od nepokretnog, čvrstog sa sadašnjih 100 na 200 metara, radi onemogućavanja nelojalne konkurencije;
-podzakonskim propisima, koje bi trebalo donositi uz prethodno mišljenje HOK-a;
-potrebi za kvalitetnijim i jasnijim utvrđivanjem vrsta, ali i samih kategorija ugostiteljskih objekata;
-inicijativi za ukidanjem mogućnosti da predstavničko tijelo može zabraniti usluživanje alkoholnih pića u ugostiteljskim objektima u određenom razdoblju tijekom dana jer se alkoholna pića u tom slučaju kupuju u trgovinama. Predlaže se ili zabrana i u trgovini i u ugostiteljstvu ili odobrenje i u trgovini i u ugostiteljstvu;
-propisivanju uvjeta za ishođenje rješenja o MTU uz uvjet stručne osposobljenosti;
-definiciji sezonskog rada;
-provođenju nadzora i poslovanja na seljačkim domaćinstvima, te smanjivanju dozvoljenih kapaciteta na ranije utvrđenih 50 gostiju istodobno;
-pravnom institutu “usmenog rješenja”, te zabrani obavljanja djelatnosti i to na rok duži od 30 dana;
-kažnjavanju ugostitelja ukoliko je utvrđena konzumacija alkohola od strane osoba mlađih od 18 god. (ne prodaji, već konzumaciji);
-kaznama i visini kazni, te izdavanju kazni za vlasnika i sl., a ne na sam objekt;
-te drugim prijedlozima iznesenim u predmetnom dokumentu.“
Pojedini prijedlozi prihvaćeni su od strane Ministarstva turizma u zadnjim izmjenama Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, objavljenog u NN 80/2013.