22 Srp 2016

Reagiranje Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika na tekst „Ugostitelji bez prava glasa“

Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika reagirao je na tekst „Ugostitelji bez prava glasa“, autora Zorana Lukića, predsjednika Udruge konobara i barmena Hrvatske, objavljen na web stranici hrturizam.hr, a koji je prenesen s portala Barmen.hr. 

Kako se u navedenom tekstu na nekoliko mjesta neargumentirano proziva Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore, to je razlog reagiranja Ceha, s namjerom ispravljanja pogrešno iznesenih ili pogrešno naglašenih navoda, ističe predsjednik Ceha Nenad Šepak. 

„Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore (HOK) okuplja preko 16.000 obrtnika ugostitelja i najbrojniji je Ceh HOK-a. Trenutačno je u RH aktivno oko 78.000 obrta.

Cehovi se osnivaju radi usklađivanja i rješavanja stručnih pitanja gospodarske grane kojoj obrtnik pripada, obrtnici organiziraju svoj strukovni rad po cehovima na razini udruženja obrtnika (gradova i općina), područne (županijske) obrtničke komore i HOK-a. 


Pri Hrvatskoj obrtničkoj komori djeluje 9 cehova (Ceh prijevoznika, Ceh ugostitelja turističkih djelatnika, Ceh za ribarstvo i akvakulturu, Ceh trgovine, Ceh graditeljstva, Ceh frizera i kozmetičara, Ceh proizvodnog obrta, Ceh uslužnog obrta, Ceh poljodjelstva i slatkovodnog ribarstva).

Inicijative koje dolaze s terena, Ceh na lokalnoj i nacionalnoj razini razmatra te upućuje prijedloge nadležnim tijelima lokalne i državne vlasti, kako bi zajedničkim snagama otklonili probleme i prepreke s kojima se susreću ugostitelji i turistički djelatnici u svom poslovanju.

Zastupanje interesa članstva je primarna zadaća Hrvatske obrtničke komore, tako i Cehova. Autor teksta navodi kako nije sreo nikoga tko bi predstavljao malog ugostitelja na seminarima  i sastancima gdje se raspravljalo o novim zakonima. Pitanje je da li je autor teksta obrtnik ili trgovačko društvo. Naime, obrtnici (svih djelatnosti, tako i ugostitelj), članovi su Hrvatske obrtničke komore, a trgovačka društva svih djelatnosti – d.o.o., j.d.o.o. (tako i ugostitelji) članovi su Hrvatske gospodarske komore.

U Hrvatsku obrtničku komoru kao dobrovoljni članovi mogu pristupiti svi koji vide svoj interes u takvom udruživanju i sve više pristupaju, jer spoznaju aktivnosti strukovnog okupljanja, tako i rada Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika.

Svi su dobro došli, tako i g. Lukić ako je registriran kao ugostitelj ili želi dobro ugostiteljskoj struci.

Naši Cehovi samostalno organiziraju rasprave o novim zakonima, a osim toga, Hrvatska obrtnička komora ima predstavnike struke u brojnim radnim skupinama i povjerenstvima pri ministarstvima te tako direktno sudjeluje u pripremi novih zakona.

Što Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika čini? Puno toga.

U proteklom razdoblju ugostitelji su proaktivnim radom Ceha ostvarili: smanjenje PDV-a sa 25 % na 10 % (sada na 13 %), uvrštavanjem vina i piva u prehrambene proizvode omogućili smo primjenu stope od 13 %, ukinuli smo rigoroznu zabranu pušenja - jedini u Europi, promijenili zakon o 0,0 promila, ukinuli ovjeravanje cjenika i normativa, ukinuli prikupljanje potpisa stanara, ukinuli traženje upravnih rješenja za radno vrijeme, proširili turističku zonu, smanjili davanja za spomeničku rentu, smanjili zakupninu poslovnih prostora, ukinuli zabranu točenja alkoholnih pića od 6 do 8 sati, omogućili prijenos minimalnih tehničkih uvjeta, povećali osobni odbitak i povećali potrošnju, sudjelovali u izradi novog Zakona o ugostiteljskoj djelatnost, vratili struku u zakone i propise o ugostiteljskoj djelatnosti.

Ugostitelji su u Zagrebu uspjeli smanjiti porez na potrošnju za 33 %, revidirali cjenike, pravilnike i odluke o komunalnom redu i javnim površinama i postavljanju terasa.

Koliko je, primjerice, ugostitelja, pisalo Vladi i tražilo da u njihovim lokalima gosti mogu pušiti, sjetimo se famoznih 0 promila alkohola u krvi, smanjenja PDV-a sa 25% na 13%, zatim izvanredno korisni i besplatni vodiči i dokumenti za samostalno vođenje HACCP sustava, čija je cijena u startu bila 5.000 €?

A sve to ugostitelji (i to ne samo obrtnici, članovi HOK-a, već svi), koriste zahvaljujući svojim predstavnicima u Cehu i stručnim ljudima u Hrvatskoj obrtničkoj komori koji su u kontaktima sa ministarstvima obranili traženja ugostitelja.

Sve aktivnosti Ceha su javne i transparentne, informacije sa sjednica objavljuju se na web stranici www.hok.hr i na facebook stranici Hrvatske obrtničke komore te se distribuiraju medijima,  a ujedno se organiziraju i press konferencije. 

Zakon o porezu na dodanu vrijednost

Uz podršku Ministarstva turizma, za ugostiteljske usluge postignuto je propisivanje primjene niže stope PDV-a (prvotno od 10%, zatim od 13%), što u velikoj mjeri doprinosi konkurentnosti ovog gospodarskog sektora i izjednačavanju uvjeta poslovanja u odnosu na druge zemlje Europske unije.

Vodič dobre higijenske prakse i HACCP vodič

Izradom Vodiča dobre higijenske prakse i HACCP vodiča za djelatnosti ugostiteljstva, trgovine, slastičarstva i pekarstva učinjena je direktna korist za naše članice koje se mjere u desecima miliona kuna.

Budući da je HOK inicirao donošenje nacionalnih vodiča koji su javno dostupni, obrtnici nisu primorani donositi vodiče za svaku djelatnost po osobi, te je samim time učinjena znatna ušteda našim članovima.

Fleksibilnije regulirano pušenje u ugostiteljskim objektima

Nakon restriktivnog Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda, kada  je bila potpuno isključena mogućnost pušenja u ugostiteljskim objektima, inicijativom HOK-a je promijenjen zakon tako da je omogućeno pušenje potpuno u malim lokalima do 50 kvadrata, odnosno za veće lokale u izdvojenim posebnim prostorima.

Ublaženi promili u Zakonu o sigurnosti prometa na cestama

Nakon restriktivnog Zakona o sigurnosti prometa na cestama koji je dopuštao vožnju samo sa 0 promila alkohola u krvi, inicijativom HOK-a, prihvaćene su promjene na razumnu mjeru, koja je omogućavala i dovoljnu sigurnost u prometu i normalno poslovanje i konzumiranje jela i pića u restoranima. Do ove promjene u cijelom ugostiteljstvu i proizvodnji vina zabilježeni su značajni gubici.

Za ugostitelje manja pretplata za HRT

Prema Zakonu o Hrvatskoj radioteleviziji NN 137/10, pravne i fizičke osobe koje obavljaju ugostiteljsku djelatnost sukladno posebnom zakonu plaćanjem mjesečne pristojbe za jedan prijamnik u ugostiteljskom objektu stekli su, zalaganjem HOK-a pravo korištenja triju dodatnih prijamnika u istom ugostiteljskom objektu bez plaćanja mjesečne pristojbe.

Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti

Ceh je aktivno sudjelovao u pripremi prijedloga Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, koji je stupio na snagu početkom kolovoza 2015.

Ministarstvo je prihvatilo neka dugogodišnja traženja Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika :

veća mogućnost produženja radnog vremena za ugostiteljske objekte od strane lokalne uprave i samouprave;
u ugostiteljskim objektima moći će se obavljati trgovina u manjem obimu (prodaja suvenira, umjetničkih slika, snack proizvoda, tiskovina, i sl.) sukladno posebnom propisu koji uređuje obavljanje djelatnosti trgovine;
mogućnost ugostiteljima da pružaju usluga smještaja u objektima vrste soba, apartman, studio apartman i kuća za odmor, neovisno o organizacijskom obliku i to u poslovnim i stambenim objektima;
omogućava se ugostitelju da uskrati, osim usluživanja alkoholnih pića i pića koja sadržavaju alkohol, gostu za kojeg procijeni da je mlađi od 18 godina;
osniva se javni Središnji registar za ugostiteljsku djelatnost i usluge u turizmu;
predviđeno je smanjenje najviših i najnižih iznosa novčanih kazni za pojedine prekršaje, a propisane su veće novčane kazne za ponavljače prekršaja, te su smanjeni iznosi novčanih kazni za one koje se mogu izreći na mjestu izvršenja prekršaja. Visine kazni su izjednačene za fizičke osobe obrtnika i pravne osobe;
naš najveći uspjeh je što je prihvaćen zahtjev Ceha da svaka ugostiteljska cjelina mora imati zaposlenu stručnu osobu (s odgovarajućom stručnom spremom ili s položenim ispitom o stručnoj osposobljenosti te majstorskim ispitom).

Naravno, ostalo je još neriješenih pitanja, kao što je, npr. porez na potrošnju, priznavanje troškova reprezentacije, inspekcijski nadzor te povremeno zapošljavanje, ali Ceh kontinuirano radi na njihovom rješavanju.“ 

Tekst objavljen na portalu hrturizam.hr i reagiranje Ceha: 

http://hrturizam.hr/ugostitelji-bez-prava-glasa/

http://hrturizam.hr/reagiranje-hok-na-tekst-ugostitelji-bez-prava-glasa/

  Vijesti - Sve