13 Tra 2023

Upozorenje! U tijeku je prijevara na temu povrata poreza!

U tijeku je nastavak kampanje pokušaja prijevare poreznih obveznika putem maila s naslovom Potvrda prihvaćanja zahtjeva za povratom poreza i privremena lozinka za pristup korisničkom računu.

Pošiljatelj mailova se lažno predstavlja kao Porezna uprava. Lažni mailovi ovaj put dolaze s domene hrvatska@eporezna-hr.com .

Upozoravamo da to  nije službena adresa Porezne uprave i da primatelji takvih i sličnih mailova  nikako ne dostavljaju svoje osobne podatke pošiljatelju već da izbrišu isti jer se radi o prijevari. 


Zlonamjerne poruke dolaze sa sljedećih adresa:

uprava[@]hr-porezna[.]com

info[@]hr-porezna[.]eu

hrvatska[@]eporezna-hr[.]com

ured[@]croatia-porezna[.]eu

 

U porukama se građane navodi da posjete zlonamjernu web stranicu putem poveznice ili QR kôda na kraju teksta. Stranica oponaša izgled legitimne stranice Porezne uprave.

Zlonamjerne internetske stranice:
www[.]Hr-porezna[.]com adresa preusmjerava naà hxxps://porezne-hr.web[.]app/Provjeravanje

hxxps://povrat-poreza.web[.]app/Provjeravanje
hxxps://hr-porezna.web[.]app/Provjeravanje
uprave-porezna.web[.]app
hr-porezna[.]eu
hr-porezna[.]com
hxxps://porezne-hr.web[.]app/Povrat_poreza
 


Nakon što se nađe na stranici žrtvu se traži unos privremene lozinke. Privremena lozinka je dostavljena kako bi natjerala žrtvu na djelovanje u ograničenom vremenu (u roku 24 sata)!

Nakon unosa privremene lozinke, žrtvu se navodi na unos osobnih podataka (npr. OIB i broj mobitela) i  unos podataka tokena mobilnog bankarstva za povrat poreza.

Ova prijevara je kreirana s ciljem krađe osobnih podataka i ostvarivanja financijske koristi krađom podataka mobilnog bankarstva.

Obratite pozornost na eventualni primitak ove vrste mail-ova i budite oprezni.

  Vijesti - Sve