05 Srp 2019

Sastanak o uvođenju obrazovanja za trogodišnja građevinska zanimanja u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

U četvrtak, 4. srpnja 2019. g. u Obrtničkoj komori Bjelovarsko-bilogorske županije zbog ukazane potrebe za uvođenjem novih obrtničkih deficitarnih zanimanja iz građevinskog sektora na razini BBŽ održan je radni sastanak ravnatelja Obrtničke škole Bjelovar i obrtnika-članova Obrtničke komore BBŽ i poduzetnika-članova Hrvatske gospodarske komore-ŽK Bjelovar koji se bave građevinskom djelatnošću.

Na sastanku su bili prisutni: zamjenica župana BBŽ-B.Hribljan, pročelnica Upravnog odjela za kulturu i šport BBŽ-V.Posavac, predsjednik OK BBŽ-G.Grgić, potpredsjednik OK BBŽ-I.Lovrić, ravnatelj Obrtničke škole Bjelovar-B.Cvetković, HGK-ŽK Bjelovar-M.Juratovac, pravne osobe koje se bave građevinskom  djelatnošću: NOVI STAN d.o.o;  BEL-BAU d.o.o. i HIDROREGULACIJA d.d.; Obrti koji se bave građevinskom djelatnošću: Grad-IM, obrt za graditeljstvo, vl. Ivan Marković; GRAĐEVINSKI OBRT PRANJIĆ, vl. Goran Pranjić i TESARSKO-ZIDARSKI OBRT „SABLJAK“, vl. Pero Sabljak


Teme sastanka su bile:

  1. Važnost i potreba za obrazovanjem i naukovanjem za trogodišnja građevinska zanimanja s popisa vezanih i povlaštenih obrta
  2. Uvođenju novih trogodišnjih građevinskih zanimanja
  3. Licenciranje obrta i pravnih osoba za izvođenje praktične nastave i vježbi naukovanja za obrtnička zanimanja i
  4. Poticajne mjerama Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta (Projekti: „Stipendiranje učenika obrtničkih zanimanja“; „Naukovanje za obrtnička zanimanja“ i „Cjeloživotno obrazovanje za obrtništvo“) i informacija o poreznom oslobođenju za naknade za naučnike.

Doneseni su slijedeći zaključci:

  1. Građevinska zanimanja su potrebna tržištu rada-obrtnicima i poduzetnicima, te je potrebno uvođenje obrazovanja za građevinska zanimanja s naglašenim potrebama za zanimanjima: ZIDAR i TESAR.
  2. Prisutni obrtnici i pravne osobe iskazali su interes za provođenjem praktične nastave za zanimanja: ZIDAR i TESAR i pomoć pri sudjelovanju u promociji navedenih zanimanja u osnovnim školama Bjelovarsko-bilogorske županije.
  3. Prima se k znanju informacija ravnatelja Obrtničke škole Bjelovar o proceduri, obvezama i potrebama škole pri uvođenju novih trogodišnjih građevinskih zanimanja s naglaskom na potrebnu podršku prisutnih obrtnika i pravnih osoba u obrazovanju za trogodišnja građevinska zanimanja.
  4. Prima se k znanju prezentacija s informacija savjetnice za obrazovanje iz OK BBŽ o licenciranju obrta i pravnih osoba za izvođenje praktične nastave i vježbi naukovanja-temeljem navedenog prisutni obrtnici i pravne osobe će podnesti Zahtjeve za izdavanje dozvole (licencije) Obrtničkoj komori Bjelovarsko-bilogorske županije.
  5. Prima se k znanju prezentacija s informacija savjetnice za obrazovanje o poticajnim mjerama Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta (Projekti: „Stipendiranje učenika obrtničkih zanimanja“; „Naukovanje za obrtnička zanimanja“ i „Cjeloživotno obrazovanje za obrtništvo“) i informacija o poreznom oslobođenju za naknade za naučnike.
  6. Zakonskim vraćanjem polaganja ispita iz radne pedagogije olakšao bi se postupak izdavanja licencije (dozvole) s pravom prijema naučnika za veliki broj zainteresiranih prvenstveno pravnih osoba, ali i obrta čiji vlasnici imaju visoku stručnu spremu ili odgovarajuću stručnu spremu i dovoljno godina radnog iskustava u zanimanju. Mogućnost polaganja pedagoško psihološke izobrazbe pri Učiteljskom fakultetu onemogućava obrtnike i pravne osobe i predstavlja prepreku pri odlučivanju na ishođenje dozvole (licencije) s pravom prijema naučnika.

 Galerija slika - klikni na sliku za povećanje

1562330619877
  Vijesti - Sve