VARAŽDIN - Sastanak ugostitelja Austrije, Mađarske, Slovenije i Hrvatske
VARAŽDIN - Sastanak ugostitelja Austrije, Mađarske, Slovenije i Hrvatske
Predsjednica Udruženja obrtnika i Sekcije ugostitelja Daruvar Dubravka Leš sudjeluje u dvodnevnom sastanku ugostitelja i turističkih djelatnika Austrije, Mađarske, Slovenije i Hrvatske koji se održava u organizaciji Ceha ugostitelja Varaždinske i Međimurske županije u Varaždinu 26. i 27. svibnja ove godine.
Sastanak predstavlja nastavak i proširenje suradnje, te razmjenu iskustava nama susjednih zemalja. Sudionici sastanka raspravljali su o Zakonu o pušenju, Zakonu o izvođenju autorskih prava (ZAMP), HACCP sustavu i ostalim pitanjima od zajedničkog interesa.
Nakon izlaganja predstavnika Mađarske, Slovenije i Austrije došli smo do zaključka da svi imamo identične probleme, da se i u susjednim zemljama mnogi zakoni donose politički pod krinkom “to nas traži Europska unija” i bez dogovora sa strukom. Ulaskom u Europsku uniju svima su otežani uvjeti poslovanja.
Tako su u Mađarskoj suočeni sa odljevom stručnog kadra u Austriju jer su tamo daleko veća primanja, nisu dovoljno spremni ušli u primjenu HACCP sustav pa i danas plaćaju velike kazne, te smatraju da je sustava i uveden za punjenje državnog proračuna. Žale se na prevelika davanja državi, te dolaze u velike neugodnosti kada ne mogu redovito podmirivati svoje obveze.
U Sloveniji je uveden HACCP sustav najrigorozniji u Europi, te se sada zajedno sa stručnim ljudima iz ugostiteljstva rade izmjene, te se smjernice za izradu mogu besplatno dobiti u njihovoj komori. Upozoravaju nas da ne nasjedamo ponudama za izradu elaborata koji se i tako ne mogu primjenjivati jer svaki objekt ima svoje specifičnosti. U Sloveniji također vode veliku bitku sa plaćanjem naknade za autorska prava glazbenicima jer im žele uvesti plaćanje 1,2% od ostvarenog bruto prometa. Spremaju se uvesti bojkot pod nazivom “Sa tišinom do poštenih cijena”.
Predstavnik Austrije upoznao nas je s nekim pogodnostima koje imaju njihovi ugostitelji npr.:
– paušalno se oporezuju objekti koji ostvaruju do 200.000 eura godišnje
– poslovni ručkovi oslobođeni su plaćanja posebnog poreza
– ne plaća se pristojba za televizore u hotelskim sobama
– nema poreza na nasljedstvo za članove obiteljskih obrta
– nude se besplatni seminari i vodiči za uvođenje HACCP sustava sa kompletnom pratećom dokumentacijom za praćenje, ako i besplatno školovanje zaposlenih djelatnika, a sve to se odnosi samo na male poduzetnike dok su veliki sustavi i hotelske kuhinje iz toga izuzeti.
Uspoređujući cijene ZAMP-a s ostalim susjednim zemljama kod nas su znatno manje osim u Njemačkoj i Velikoj Britaniji gdje su u rangu s našima.
Predsjednik Ceha ugostitelja HOK-a gospodin Vili Šaina obavijestio je prisutne o aktivnostima i suradnji na izradi novih zakona. Trenutačno se najviše radi na izradi vodiča za HACCP sustav koji za nas radi Zavod za javno zdravstvo u Rijeci i koji će sve Područne komore dobiti potpuno besplatno u tijekom mjeseca lipnja. Još jednom je pozvao sve ugostitelje da ne naručuju elaborate i skupo ih plaćaju jer to sada nije potrebno. Naglasio je da se mi već ponašamo prema pravilima dobre higijenske prakse, te da ćemo trebati samo edukaciju u vođenju popratne dokumentacije. Također se radi na animaciji učenika po osnovnim školama da im se približe naša zanimanja, te su neke županije uvele stipendije za zanimanja kuhar i konobar. Intenzivno se radi na suradnji kod izrade Zakona o pušenju da ne bismo napravili iste pogreške kao naši susjedi, te da bismo se što bezbolnije prilagodili primjenu u našim lokalima. Sprema se anketa za sve ugostitelje o Zakonu o pušenju.