15 Svi 2020

Zahvaljujući brzoj reakciji Hrvatske obrtničke komore odobren upis učenika, zanimanja: Zidar i tesar u Obrtničku školu Bjelovar

Krajem 2018. g. osluškujući potrebe poslodavaca građevinskog sektora-obrtnika i poduzetnika u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji na inicijativu župana BBŽ i Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport Obrtnička komora Bjelovar je u dogovoru s obrtnicima građevinskog sektora definirala zanimanja koja su potrebna u građevinskom sektoru.

U srpnju 2019. u Obrtničkoj komori BBŽ organiziran je sastanak između BBŽ, Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport, ravnatelja Obrtničke škole Bjelovar, licenciranih obrta za građevinska obrtnička zanimanja i predstavnika HGK-ŽK Bjelovar koji su pozvali građevinska poduzeća. Teme sastanka su bile:

  • Važnost i potrebe za obrazovanjem i naukovanjem za trogodišnja građevinska zanimanja s popisa vezanih i povlaštenih obrta
  • Uvođenje novih trogodišnjih građevinskih zanimanja
  • Licenciranje obrta i pravnih osoba za izvođenje praktične nastave i vježbi naukovanja za obrtnička zanimanja i
  • Poticajne mjere Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta (Projekti: „Stipendiranje učenika obrtničkih zanimanja“; „Naukovanje za obrtnička zanimanja“ i „Cjeloživotno obrazovanje za obrtništvo“) i informacije o poreznom oslobođenju za naknade za naučnike.

Doneseni su slijedeći zaključci:

  • Građevinska zanimanja su potrebna tržištu rada-obrtnicima i poduzetnicima, te je potrebno uvođenje obrazovanja za građevinska zanimanja s naglašenim potrebama za zanimanjima: ZIDAR i TESAR.
  • Prisutni obrtnici i pravne osobe iskazali su interes za provođenjem praktične nastave za zanimanja: ZIDAR i TESAR i pomoć pri sudjelovanju u promociji navedenih zanimanja u osnovnim školama Bjelovarsko-bilogorske županije.
  • Prima se k znanju informacija ravnatelja Obrtničke škole Bjelovar o proceduri, obvezama i potrebama škole pri uvođenju novih trogodišnjih građevinskih zanimanja s naglaskom na potrebnu podršku prisutnih obrtnika i pravnih osoba u obrazovanju za trogodišnja građevinska zanimanja.
  • Prima se k znanju prezentacija s informacija savjetnice za obrazovanje iz OK BBŽ o licenciranju obrta i pravnih osoba za izvođenje praktične nastave i vježbi naukovanja-temeljem navedenog prisutni obrtnici i pravne osobe će podnesti Zahtjeve za izdavanje dozvole (licencije) Obrtničkoj komori Bjelovarsko-bilogorske županije.
  • Prima se k znanju prezentacija s informacija savjetnice za obrazovanje o poticajnim mjerama Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta (Projekti: „Stipendiranje učenika obrtničkih zanimanja“; „Naukovanje za obrtnička zanimanja“ i „Cjeloživotno obrazovanje za obrtništvo“) i informacija o poreznom oslobođenju za naknade za naučnike.
  • Zakonskim vraćanjem polaganja ispita iz radne pedagogije olakšao bi se postupak izdavanja licencije (dozvole) s pravom prijema naučnika za veliki broj zainteresiranih prvenstveno pravnih osoba, ali i obrta čiji vlasnici imaju visoku stručnu spremu ili odgovarajuću stručnu spremu i dovoljno godina radnog iskustava u zanimanju. Mogućnost polaganja pedagoško psihološke izobrazbe pri Učiteljskom fakultetu onemogućava obrtnike i pravne osobe i predstavlja prepreku pri odlučivanju na ishođenje dozvole (licencije) s pravom prijema naučnika.

Optimistično smo krenuli u akciju, jedini problem nam je predstavljalo hoće li se dovoljno učenika prijaviti za upis, te smo to smatrali najvećom preprekom bez obzira što učenici obrtničkih zanimanja ostvaruju novčanu nagradu za izvođenje obrtničkih zanimanja i mogu ostvariti stipendiju Ministarstva gospodarstva poduzetništava i obrta koja od tekuće šk. god. iznosi 1.500.00 kuna.

Onda je nastupila pandemija koronavirusom COVID 19, a u svemu nas je iznenadila Odluka Povjerenstva Ministarstva znanosti i obrazovanja upućena Obrtničkoj školi Bjelovar koja je utvrdila da škola ne ispunjava uvjete nastave. Na inicijativu BBŽ uputili smo Hrvatskoj obrtničkoj komori dopis koji glasi ovako:

„Nastavno na informaciju da Ministarstvo znanosti i obrazovanja nije odobrilo uvođenje i upis novih obrtničkih deficitarnih zanimanja: Zidar i tesar u Obrtničku školu Bjelovar za šk. god. 2020./2021. s razočaranjem Vam se obraćamo u ime obrtnika koji su izrazili veliku potrebu za navedenim zanimanjima.

Zbog ukazane potrebe za uvođenjem novih obrtničkih deficitarnih zanimanja iz građevinskog sektora na razini Bjelovarsko-bilogorske županije 4. srpnja 2019. g. u Obrtničkoj komori Bjelovarsko-bilogorske županije održan je radni sastanak ravnatelja Obrtničke škole Bjelovar i obrtnika-članova Obrtničke komore BBŽ i poduzetnika-članova Hrvatske gospodarske komore-ŽK Bjelovar koji se bave građevinskom djelatnošću. Na sastanku su doneseni neki od slijedećih zaključaka:

Građevinska zanimanja su potrebna tržištu rada-obrtnicima i poduzetnicima, te je potrebno uvođenje obrazovanja za građevinska zanimanja s naglašenim potrebama za zanimanje: ZIDAR i TESAR.
Prisutni obrtnici i pravne osobe iskazali su interes za provođenjem praktične nastave za zanimanja: ZIDAR i TESAR i pomoć pri sudjelovanju u promociji navedenih zanimanja u osnovnim školama Bjelovarsko-bilogorske županije.

Na sastanaku su bili prisutni predstavnici Bjelovarsko-bilogorske županije (zamjenica župana, gđa.B. Hribljan) i Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport (pročelnica, gđa. V.Posavac).

Važno je spomenuti činjenicu da je Hrvatski zavod za zapošljavanje u prosincu 2019. g. objavio Preporuke za upisnu politiku i politiku stipendiranja, koje su temeljene na analizi i prognozama tržišta rada za pojedina zanimanja za svaku od hrvatskih županija, citiramo iz Preporuka za upisnu politiku i politiku stipendiranja HZZ-a, objavljenu u prosincu 2019. g:

„Promjene obrazovne upisne politike i politike stipendiranja na temelju preporuka Hrvatskog zavoda za zapošljavanje pridonijet će usklađivanju obrazovanja s potrebama tržišta rada odnosno umanjiti strukturu neusklađenosti između ponude rada i potražnje za radom, što je jedan od glavnih dugoročnih problema hrvatskog tržišta rada.“

Za područje VII. Bjelovarsko-bilogorske županije preporuka je da se između niza obrtničkih trogodišnjih zanimanja poveća broj upisanih i stipendiranih učenika za obrazovne programe: Zidar/zidarica i Tesar/tesarica.

Bitno je detaljnije obrazložiti da su obrtnici i poduzetnici koji posjeduju Dozvolu (licenciju) s pravom prijema naučnika na praktičnu nastavu i vježbe naukovanja za zanimanja: Zidar i tesar izrazili svoju veliku potrebu za kvalificiranom radnom snagom i optimistično smo zajedničkim snagama krenuli u akciju proučavanja uvjeta u radionicama, zajedničkih dogovora vezanih uz međusobnu pomoć na relaciji Bjelovarsko-bilogorske županije-Obrtničke škole Bjelovar-obrtnika-članova Obrtničke komore BBŽ i poduzetnika-članova HGK-Županijske komore Bjelovar koji se zakonski bave građevinskom djelatnošću, jer svi ovisimo jedni o drugima i potrebni smo mladim ljudima koji su budućnost.

Jedan vlasnik građevinskog obrta i direktor građevinskog poduzeća, po struci inženjer građevine u prosincu 2020. položio je majstorski ispit za zidara s ciljem mentorstva u svojem poduzeću i ishođenja Dozvole (licencije) s pravom prijema naučnika na praktičnu nastavu i vježbe naukovanja. To je samo jedan živi primjer susreta s zakonskom preprekom kojom je onemogućeno polaganje osnovnih znanja o podučavanju naučnika (radne pedagogije) osobama s odgovarajućim višim ili visokim obrazovanjem. Zajedničkim snagama, bez prigovaranja od strane obrtnika i poduzetnika koja su u ovom slučaju opravdana odlučili smo se boriti protiv svih zakonskih prepreka sve u skladu s zakonom.

Dva dugogodišnja vlasnika cijenjenih građevinskih obrta postigla su dogovor s ravnateljem Obrtničke škole Bjelovar da će svoje građevinske prostore ponuditi školi za izvođenje praktične nastave i vježbi naukovanja.

Postoje mnogi kvalitetni građevinski radnici-djelatnici građevinskih obrta i poduzeća, koji su završili gimnaziju, trgovačku školu, postoji mnogo automehaničara koji su zaposleni na građevini. Svako zanimanje je dragocjeno i nije u redu navedeno isticati,  ali to je činjenica to je hrvatska istina, njeni svjedoci su najranjivija, ali jaka i žilava skupina našega društva koja svojim vrijednim rukama puno znači našem društvu,  našoj državi, a to su mali građevinski obrti i poduzeća. Oni su svjedoci navedene situacije. Ljudi neodgovarajućih zanimanja bez obzira na svoje vještine i sposobnosti uvijek će biti „priučeni,  a ne „kvalificirani“ djelatnici. Upisivanjem obrtničkih zanimanja: Zidar i tesar u Obrtničkoj školi Bjelovar naši licencirani obrtnici i poduzeća sklopili bi Ugovor o naukovanju s mladim ljudima, učenicima prvih razreda srednje škole koji bi polazeći tri godine praktične nastave na gradilištima stekli praktična znanja i vještine, ostvarili zakonsku novčanu nagradu za naukovanje, njihovi mentori bi ih uveli u svijet rada i iz iskustva mnogih obrtnika i poduzetnika zaposlili bi svoje naučnike nakon uspješno završenog obrazovanja.

Praktična nastava-naukovanje u licenciranim obrtima i poduzećima sastoji se od praktičnog dijela naukovanja. Obrazovanje za obrtnička zanimanja koje se odnosi i na zanimanja zidar i tesar u većoj mjeri odvija u obrtima i poduzećima koja posjeduju dozvolu (licenciju) za izvođenje praktične nastave i vježbi naukovanja za odgovarajuća zanimanja.

Bitno je napomenuti, da bez obzira na situaciju koja je nastupila zbog pojave pandemije koronavirusom-COVID 19 građevinska djelatnost nije stala s radom i dalje im je potrebna kvalificirana radna snaga, jer izgradnja i obnova  nije stala

U nadi da će se prepoznati gorući problem nedostatka ovih dragocjenih, zanimanja na razini RH kao što se je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji ostajemo s poštovanjem.“

Temeljem istinitih argumenata kojima su svjedoci BBŽ, Obrtnička komora Bjelovarsko bilogorske županije i obrtnici građevinari, HGK ŽK Bjelovar i građevinska poduzeća. Svi smo sjeli za jedan stol i zajedničkim snagama krenuli u borbu za jednu novu budućnost, za neke nove mlade generacije, bili smo složni i nadamo se da će se tako nastaviti. Nakon neugodnog iznenađenja Ministarstva znanosti i obrazovanja, Hrvatska obrtnička komora je uputila Odluku o uvođenju obrazovanja za građevinska obrtnička zanimanja zidar i tesar u Ministarstvo znanosti i obrazovanja o čemu je obavješteno Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta kojem također možemo zahvaliti na inicijativi.

Izgubili smo nadu za nadolazeću šk. god. 2020./21., ali 6. svibnja 2020. g. Ministarstvo znanosti i obrazovanja odobrilo je zahtjev Obrtničke škole Bjelovar za početak izvođenja programa obrazovanja za zanimanje zidar-JMO i tesar-JMO u obrazovnom sektoru Graditeljstvo i geodezija u šk. god. 2020./21.

 Galerija slika - klikni na sliku za povećanje

Img 20190704 161402
Img 20190704 170921
  Vijesti - Sve