04 Lis 2017

Završen 3. susret graditelja HOK-a

Treći susret graditelja Hrvatske obrtničke komore održan je prošlog petka, u okviru Godišnje konferencije Europske udruge graditelja. Organizator događanja je Hrvatska obrtnička komora i Europska udruga graditelja. 

U petak 29. rujna, u okviru Godišnje konferencije Europske udruge graditelja, održan je i 3. Susret graditelja Hrvatske obrtničke komore, na temu zaštite i sigurnosti na radu. Skup je otvoren pozdravnim govorima predsjednika Europske udruge graditelja, Patricka Liebusa te govorom domaćina, predsjednika Hrvatske obrtničke komore, Dragutina Ranogajca. "Cilj ovog događanja je da zajednički, kroz dijalog struke,


državnih tijela i europskih iskustava progovorimo o trenutačnom stanju i perspektivama u sektoru graditeljstva. Obrti, mala i mikro poduzeća su ključni pokretači ekonomskog rasta, inovacija, zapošljavanja i socijalne integracije te čine okosnicu ekonomije Europske unije. Kontinuirano smanjenje ekonomske moći velikog broja građana, dovelo je do naglog smanjenja potražnje za uslugama u graditeljstvu, niz je razloga zbog kojih je graditeljstvo u obrtu te malim i srednjih poduzećima u nepovoljnoj situaciji, a razvidno je da su obrti, mala i srednja poduzeća pod većim pritiskom od velikih građevinskih tvrtki jer imaju veće probleme u kontroliranju rizika. Pozitivni propisi su ti koji ovdje moraju stupiti na snagu kako bi se omogućilo premošćivanje prepreka.", rekao je Ranogajec.

Predsjednik Europske udruge graditelja, Patrick Liebus, istaknuo je: "Stabilan i jednostavan regulativni okvir na europskoj razini jest garancija zdravlja i sigurnosti građevinskih radnika. No, bitno je pripaziti da se ne stavi nepravedan administrativni teret na leđa malih i srednjih poduzetnika."

Uvodne govore održali su i Mario Antonić, državni tajnik Ministarstva gospodarstva poduzetništva i obrta, Katarina Ivanković Knežević, državna tajnica Ministarstva rada i mirovinskog sustava, Dunja Magaš, državna tajnica Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja te Marijana Petir, zastupnica u Europskom parlamentu.

Izlaganja su imali predstavnik Europske komisije te stručnjaci i stručnjakinje u području zaštite na radu iz europskih i hrvatskih institucija i organizacija.

Naglasak panel rasprave koja je uslijedila bio je na svladavanju prepreka pri implementaciji europske legislative o zdravlju i sigurnosti na radnom mjestu, za mala i srednja poduzeća i obrte. Doneseni su i zaključci skupa koje je prezentirao predsjednik Europske udruge graditelja Liebus i predsjednik Ceha graditelja Hrvatske obrtničke komore Kostelac.

  Vijesti - Sve