23 Lis 2007

Potpisivanje novih 6 Ugovora o dodjeli stipendija učenicima/naučnicima srednjih strukovnih škola

Potpisivanje novih 6 Ugovora o dodjeli stipendija učenicima/naučnicima srednjih strukovnih škola na području Bjelovarsko-bilogorske županije.


Prema raspisanom natječaju o dodjeli 6 stipendija učenicima/naučnicima srednjih strukovnih škola za deficitarna zanimanja (zidar, tesar, stolar, bravar i staklar) od 03. rujna 2007.g. i Odluci Upravnog odbora Obrtničke komore Bjelovarsko-bilogorske županije, dana 29. listopada 2007. godine (ponedjeljak) Obrtnička komora Bjelovarsko-bilogorske županije (u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, rada i poduzetništva) potpisuje 6 novih ugovora sa roditeljima/starateljima novih stipendista.


Podsjećamo da je prošle godine Obrtnička komora Bjelovarsko-bilogorske županije sklopila 13 ugovora o dodjeli stipendija za deficitarna zanimanja, a pretprošle godine 8 ugovora.

3 stipendista – (učenici 3. razreda-2 stolara i 1 zidar) uspješno su završila srednju strukovnu školu, 11 su redovno upisala 2. i 3. razred od kojih su 10-orica i dalje stipendisti OK BBŽ (2 glodača, 4 zidara i 4 stolara).

S 2 stipendista nažalost je raskinut ugovor o dodjeli stipendije (sukladno Pravilniku o utvrđivanju kriterija i postupaka za dodjelu stipendija učenicima/naučnicima srednjih strukovnih škola na području Bjelovarsko-bilogorske županije) zbog neispunjavanja jedine obveze po raspisanom natječaju i ugovoru– redovito završavanje školske godine! Naime, isti iz različitih osobnih razloga (prije svega zalaganja, neučenja i nediscipline – što ova Komora redovito prati) nisu upisali 2. razred.

Obrtnička komora Bjelovarsko-bilogorske županije u šk. godini 2007./2008. stipendirati će u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, rada i poduzetništva (udružena sredstva 50:50) ukupno 16 stipendista i to kako slijedi:

  • 2 učenika 3. razreda , zanimanje: glodač (stipendisti od 2005. g)
  • 3 učenika 3. razreda, zanimanje: stolar (2 stipendisti od 2006. g. i 1 novi)
  • 2 učenika 2. razreda, zanimanje: zidar (stipendisti od 2006. g.)
  • 4 učenika 2. razreda , zanimanje: stolar (stipendisti od 2006. g.)
  • 5 učenika 1. razreda, zanimanje: stolar (novi stipendisti)

Odobrenu stipendiju učenici će dobivati kroz cijelo vrijeme školovanja pod uvjetom redovitog završavanja školske godine – 500,00 kuna mjesečno, što na godišnjem nivou iznosi 6.000,00 kuna po učeniku ili ukupno 96.000,00 kn.

U ovom projektu stipendiranja učenika, bitno je naglasiti sudjelovanje Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva s kojim je Obrtnička komora Bjelovarsko-bilogorske županije sklopila ugovor o dodjeli poticajnih namjenskih bespovratnih sredstava prema projektu „Stipendiranje učenika u deficitarnim zanimanjima” za 2007.g. Ministarstvo je naime prepoznalo ozbiljnost i svrhu ovog projekta za koji se Obrtnička komora Bjelovarsko-bilogorske županije kandidirala, pa su odobrena poticajna namjenska bespovratna sredstva Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva u ukupnom iznosu 48.000,00 kn (sufinanciranje stipendija 8 učenika sukladno odnosu 50:50).

Ove aktivnosti Obrtničke komore Bjelovarsko-bilogorske županije ući će u Program rada i Financijski proračun za 2008.g. koji će se usvajati na predstojećoj 3. redovnoj sjednici naše Skupštine krajem studenog. ili početkom prosinca 2007. g.

  Vijesti - Sve