04 Srp 2017

Svečanom Akademijom obilježen Dan Hrvatske obrtničke komore

Hrvatska obrtnička komora je u znak održavanja obnoviteljske Skupštine, 1. srpnja 1994. svečanom Akademijom održanom 30. lipnja 2017. g. obilježila Dan Komore i 165. obljetnicu organiziranog obrtništva. Na Akademiji su dodijeljena najviša priznanja HOK-e „Zlatne ruke“ najzaslužnijim obrtnicima koji su svojom aktivnošću i suradnjom dali izniman doprinos razvoju obrta i obrtničkih institucija, te su promovirani novi majstori, koji su položili majstorske ispite u proteklih godinu dana.


Hrvatska obrtnička komora dodjeljuje najviše priznanja uglednim i časnim obrtnicima za izuzetna dostignuća u obrtu i zasluge u razvoju i promicanju obrtništva, malog poduzetništva Plaketu „Zlatne ruke“ s pisanim priznanjem dobilo je 5 obrtnika, među njima i FRIDERIKA UNGER, vlasnica obrta „Radiona za obradu drveta“ iz Bjelovara.

Friderika Unger je diplomirani inženjer šumarstva, udata je i majka je trojice sinova. Jedan od sinova je magistar drvne tehnologije, zaposlen je u obrtu i budući je nasljednik obiteljskog obrta. Njezin obrt djeluje 23 godine i zapošljava 9 djelatnika. Prvi proizvodi obrta su elementi za stolce s renomiranom tvornicom stolaca u Sloveniji. Od početka krize obrt se je preorijentirao njemačkom tržištu te izvozi blanjane elemente za krevete. Od 2011. proizvode elemente za podove i namještaj. Gospođa Friderika je izuzetno samozatajna i vrijedna majka, supruga i obrtnica, uz to je čitav niz godina članica gospodarskog vijeća Grada Bjelovara. Članica je Skupštine Udruženja obrtnika Bjelovar i članica Upravnog odbora Obrtničke komore Bjelovar, te je članica vodstva Ceha proizvodnog obrta HOK-a.

Majstorski ispit je najviši stupanj obrazovanja za strukovne kvalifikacije u kojima se stječu najuglednije kompetencije i kvalifikacije majstor. Majstorska diploma je vrijednosni dokument, a titula majstor je temelj za osnivanje vlastitog obrta i malog poduzetništva. Promovirani su novi majstori, njih 1.148, koji su položili majstorske ispite proteklih godinu dana. U ime svih novih majstora ove godine je majstorsku diplomu preuzeo TOMISLAV RAJN, majstor klesar iz Bjelovara.

Tomislav Rajn je rođen 4.12.1986, položio je majstorski ispit u ispitnom roku: svibanj 2017., za zanimanje: klesar. Na majstorskom ispitu je dokazao odgovornost, talentiranost, znanje i stručnost. Maturirao je s odličnim uspjehom Prirodoslovno matematičku gimnaziju. Čitavo djetinjstvo je pomagao u obiteljskom klesarskom obrtu. Danas je zaposlen i radi u klesarskoj radionici, te studira poduzetništvo. Tomislav je kao dijete iz obrtničke obitelji, od malena naučen da ništa u životu nije poklonjeno bez truda i odricanja. Ovom mladom i vrijednom čovjeku želimo puno sreće u osobnom životu i puno poslovnih uspjeha.

U Obrtničkoj komori Bjelovarsko-bilogorske županije u ispitnom razdoblju: rujan i prosinac 2016., te veljača i svibanj 2017. majstorski ispit je uspješno položilo 19 kandidata, a 10 zainteresiranih majstora je bilo nazočno na Svečanoj Akademiji povodom Dana Hrvatske obrtničke komore, te su im nakon Svečane Akademije podijeljene diplome o majstorskom zvanju. Strukturno gledajući majstorski ispit položilo je: 1 automehaničar, 2 bravara, 3 frizera, 1 klesar, 4 kuhara, 1 limar, 4 plinoinstalatera, 1 slastičar, 1 strojobravar,  1 vodoinstalater i instalater grijanja i klimatizacije. Ostalim majstorima ćemo organizirati tradicionalnu podjelu majstorskih diploma tokom jeseni u Obrtničkoj komori Bjelovar. Svim promoviranim majstorima želimo puno uspjeha u osobnom i poslovnom životu!

 Galerija slika - klikni na sliku za povećanje

Priznanje "Zlatne ruke" s pisanim priznanjem-Friderika Unger
Dobitnici Priznanja "Zlatne ruke" s pisnim priznanjem
Simbolično preuzimanje majstorske diplome-Tomislav Rajn, majstor klesar
Zahvala u ime svih promoviranih majstora
Podjela majstorskih diploma
Simbolično preuzimanje majstorske diplome i zahvala u ime promoviranih majstora-Tomislav Rajn, majstor klesar
  Vijesti - Sve