UGOSTITELJI O UVOĐENJU HACCP SUSTAVA
UGOSTITELJI O UVOĐENJU HACCP SUSTAVA
Sekcija Ugostitelja i tursitičkih djelatnika održala je 13. redovnu sjednicu 02. travnja 2009.god. Glavna tema je bila uvođenje HACCP sustava u ugostiteljske objekte.
Na sjednici su bili prisutni gosti iz Službe za epidemitologiju Županijskog zavoda za javno zdravstvo<b> Zvonko Šibenik, dr. Sanja Mitrović Hamzić i Vedran Trupac</b>.
Prisutnim ugostiteljima, među kojima su bili i ugostitelji koji posluju kao poduzeća, pokušalo se još jednom predstaviti uvođenje HACCP sustava. Predstavljena je podjela ugostiteljskih objekata po kategorijama te im je objašnjeno kojim oblicima rizika pripadaju. Prisutni su imali mnogo pitanja na koja su im gosti odgovarali.
Bilo je govora i o javnim pozivima koje je raspisalo Ministarstvo turizma, a tiču se nepovratnih sredstava koja se daju za uvođenje, certifikaciju i održavanje HACCP sustava.
Iako su na sjednicu bili pozvani svi ugostitelji kako sa garešničkog područja tako i sa susjednih općina Berek, Hercegovac i Velika Trnovitica odaziv je bio slab, primjena HACCP sustava stupila je na snagu 01.01.2009.god. i uskoro će se početi sa kažnjavanjem objekata koji ne ispunjavaju norme HACCP sustava.
Na stranicama Hrvatske obrtničke komore www.hok.hr na linku Cehovi - HACCP nalaze se svi materijali vezani za upoznavanje obrtnika sa tom problematikom.
Hrvatska obrtnička komora i Zavod za javno zdravstvo primorsko -goranske županije izradili su VODIČ DOBRE HIGIJENSKE PRAKSE ZA UGOSTITELJE, tamo se također nalaze i primjeri lista za evidencije koje pojedine kategorije ugostiteljskih objekata moraju voditi.